Sunday, 26 August 2012

Never Forget To Say...

Alhamdulillah.....
Hari ini suatu permulaan....
Moga diberkati ALLAH....
Moga Dikuatkan Semangat
Moga Ditabahkan hati...
Subhanallah....
Terima Kasih Wahai Tuhan Yang Meniupkan Angin...
Moga berkekalan hingga hembusan Nafas Terakhir...
Moga sentiasa dipelihara dan dirahmati...
Allahuakbar...
Terima Kasih Tuhan Yang Menggerakkan Hati...
Moga Sinarnya membuatkan aku terus utuh berdiri...
Never forget to say...

La ilahailallah....

Friday, 24 August 2012

Sepi sekeping Hati

belajar untuk jadi seteguh karang.....
Harus Kuatkan hati....
Yakinlah.....Redha dan Rahmat ALLAH mengiringi.....
Ikhlas paling utama....
Moga akan terus tenang...
Damailah jiwa yang gelisah...
Sabarlah hati yang menanti...
Tabahlah minda yang tak pernah lelah berfikir....
Biar tiap hembusan nafas ada kalimah zikrullah...
Moga darah sentiasa mengalir 
dengan ingatan kepada Yang Maha Agung...
kerana sesungguhnya...
Angan dan mimpi terlalu indah...
dan kita tak mampu melakar dan mewarna
apatah lagi menukarnya kepada kanvas kehidupan dunia...
Hanya dengan Izin PENCIPTA ia bisa tercipta...
Sesungguhnya ALLAH maha Mengetahui apa yang terbaik..
Dan hanya ALLAH sebaik-baik 
tempat berharap dan bergantung...

Thursday, 16 August 2012

Open..

It is good to go outside 
and meet many others people....
That will make you see 
the world more bigger than you think...
Make the past as the your life story only 
not the rope that will tied your life...
Sometimes it will make you feel relief...
And I feel that...

hehe...sorry for the broken english

Tuesday, 14 August 2012

27 ramadan 1433



Ya ALLAH.......
Moga-moga dikurniakan jodoh yang elok imamnya....
Diberikan rezeki yang halal dan penuh rahmat....
Moga dikuatkan hati...
Moga diberikan nikmat ketenangan 
tika gembira mahupun waktu-waktu sukar
Moga diteguhkan pendirian dalam jiwa.....
Moga tekad mujahadah terus hidup dalam kalbu...
Moga terus, istiqamah.....
Moga sentiasa bijaksana dalam menilai 
Moga rohani sentiasa terjaga dalam menilai antara dua cinta
Cinta Dunia atau Cinta Akhirat...
Walau di dunia kelihatan payah dan goyah
Tapi
Moga aku sentiasa berada di jalan bahagia untuk ke syurga.....




Piye Dok Pahang??


Salam 27 ramadan....

Deras goh lah, masa jalan....lok lek lok lek.. nok abis bulan pose...baru je agi ambe rase gi sejid malam se’pu....doh puah ag jalan nok g terawih....allahurabbi...nok abis doh bulan pose..dan sepanjang pose, baru ka'li g bazaar....manir tu je..wat dekat kali ngen rumah....malas nok bawa kereta petang2....jem ngat jalan...tu pun lepas puah adik-adik bederohong nangis...nasib la...kakok mung nie, pening klu jalan kat pasor malam..klu xdop orang  dop pe...time ramai orang wat sampai tahap rase nok panggil polistrafik tolong jage memang sakit ah...mm...lama dop naip benda sini....bukan dok dan.....tapi malas...keleksa je nok nulis....”mood” ilang tah mana dop au...idea pun xdop....nyakye ke “belakang angkasa”backspace....tulis sutir tekan dye bebutir-butir.....owh....dok paham sutir abok??.....

Hehe....Saje je nak wat intro dialek Terengganu.....Menyokong perkembangan penggunaan dialek Terengganu untuk semua rakyat Malaysia....Suke ngekek(ketawa) tengok citer masihkan ada Ramadan (astro 105).....Siap kena translate agi....sempat lagi main teka-teki....perkataan apakah yang akan disebut yang dimaksudkan oleh sari kata yang terpapar...Comey je...Pastu tengok pula cerita si johan dan zizan.....nak balik raya tajuk eh....Sempoi je zizan cakap ganu.....Kelah...kelah...kelah....kata zizan...johan??....class...class....(bijok)....kate zizan....comey ah...haha....nampok asli Terengganu...dok lah kedengaran dibuat-buat.....

Tengok cerita masihkah ada Ramadan....Membuatkan penulis sangat rindukan bunyi ombak pantai.....lama doh wei dok g pantai.... raye nie ah...ajok anok2 buah g naik wa....

Setakat tu dulu....Motif n3.kosong,kosong,kosong....

Friday, 10 August 2012

Cinta Yang Harus dicari



Sempena dengan akhir ramadan jom sama2 mencari cinta dari ILLAHI.....
Ya Tuhan Kami....
terimalah amalan kami...
ikhlaskanlah hati kami ketika beribadat kepadaMu...
rendahkanlah hati kami bila dihadapanMu...
rahmatilah kehidupan kami...
Jadikanlah kami tetamu tanah suci Mekah...
Berikan kami peluang untuk menjejakkan kaki ke bumi anbiya dan juga tanah Madinah...
Selawat kami dan salam buat rasulullah dan para sahabat...
Jadikan kami ahli syurga...
letakkan ketenangan dalam hati kami...
Berikan kami bahagia yang hakiki...
Ya Tuhan Kami...
Selamatkanlah Umat Islam di seluruh muka bumiMu...
Hadirkanlah disisi dan sekeliling kami insan-insan mulia..
Insan insan yang kau kasihi...
Pertemukan kami lagi dengan ramadan yang akan datang...
Tiada daya bagi kami melainkan dengan izinMU...
Kurniakan kami kesihatan yang baik yang dengannya akan membuatkan kami 
untuk terus patuh dan taat padaMu dan juga AgamaMU...
Hanya dariMU jua asal segala pertolongan....
Amin...

Saturday, 28 July 2012

Lompat Matahari!!

Result dah keluar...Result Final Exam Semester Lapan yang lalu...Khamis hari tu...Setelah dimaklumkan oleh rakan sekelas....Tapi ada satu penyeksaan..Tak ley nak sign in masuk portal pelajar pun...Dan ianya berlaku sejak malam jumaat hari tu...owh...I wonder...Result dah keluar sebab tu portal jem..Huhu...tapi dah dua hari...Bila tahu result dah lama kuar jantung rase terseksa....Bilakah portal akan kembali normal...Tu je...


Rasanya dah lebih dua ratus kali duk reload pages nie....


Tajuk n3??hiasan semata...

Friday, 27 July 2012

PeNuLis MenGaRut LaGi





Sepasang sayap tak terlihat 

Umpama mimpi yang tersimpan

Jadi rintik 

Rintik Hujan

Menciptakan awan yang terpilu




FeMes Kew??


Seminggu yang lalu...ketika duk tekan2 keyboard...ter log in masuk pages masjid kg kelahiranku....
Baru terperasan ada gambar CW kat dalam tu...Ada satu event waktu tu...hehe...macam pemes je rasakan diriku..masjid ini terletak berdekatan hampir dengan rumahku...Jalan kaki 5 minit dah boleh sampai...Seronok kot jalan ramai2 pergi masjid bulan ramadan nie sambil control ayu..ahaks...

Jom Like Page FB Masjid Kg Batu Hampar and now known as MASJID IKHWATUL JANNAH....



Faster fasting

it was the seventh day of ramadan...times run too fast...again....i already at my hometown...my neighbor said "awak ni wat kl tu macam awak duk gong badak hari tu je"...well....no comment...now it is a friday night...i'm still not sleeping...why??why??.....hmm...i am doing assignment... hehe..not belongs to me...but my umi..she take a diploma which need her to attend the class during the school holiday...my cook feeling ( perasaan untuk memasak) nearly disappear...why??why??...dun know...there is no single dishes that i have cook during this ramadan..i'm just helping to cut the ingredient and wash all the equipment...hhhmm....sigh...but there is a five page list of dessert and also new recipe that i want to cook...maybe next week i should start cooking again...actually..i dun not know what to write...i'm just write anything that cross into the mind...that's all for tonight and thank you for reading

Thursday, 26 July 2012

Sucikan Jiwamu..

Rezeki setiap makhluk Allah akan dberi...
jauh atau dekat, cepat atau lambat, sikit atau banyak,
semua ketentuanNya...
APA YANG KITA NAK TAK SEMESTINYA YANG TERBAIK UNTUK KITA

Kehidupan sebenar adalah kehidupan disana,
jangan terlalu mengejar dunia..
'Demi Allah, dunia ini dibanding akhirat ibarat mencelup jari ke lautan, air tersisa di jarinya ketika diangkat itulah nilai dunia.'(HR Muslim) 
Utamakanlah pandangan Allah, daripada pandangan manusia

'Munajat di sepertiga malam,
membaca al-quran di malam yg sunyi,
al-quran di tangan, airmata mengalir, hati pada Allah,
salah satu cara utk medapat ketenagan hidup,
dapat hati yg ikhlas, seronok melakukan suruhan Allah..
mana tempat kita dicampak, dengan sipa kita berjumpa,
kita tak kan ada masalah dan hati sentiasa tenang

Apabila manusia ingin jadi hamba yg baik, dia tidak akan terus jadi baik,
dia harus melaui proses yg panjang, sedikit demi sedikit,
perubahan akan berlaku, Istiqamah akan menyusul... 



Thank You ALLAH...Thank You My Brother

** Petikan kata-kata nasihat dari seorang teman (*_*)

UpDaTeD

Salam Ramadan
Istimewa ditujukan buat pembaca setia belog ini...
Siapa anda???
Haha...No Matter...
Hope you enjoy reading my fairy tales***

Setelah rayuan demi rayuan...
Blog ini akan diaktifkan kembali...
PaRt2 sensitif telah pun di remove bagi menjaga hati semua orang...
Diharapkan para pembaca
Jangan buat konklusi sendiri...
Mengenai yang dicatatkan di dinding blog...

Moga Ramadan kali ini membawa kita menjadi insan yang lebih baik...

*** Not a fairy tales actually...


Thursday, 21 June 2012

Special dedication....


Dalam merungkai rahsia hati...
Hati-hati amat perlu...
Moga bukan nafsu yang memilih jawapan untuk hati...
saat hadir jawapan dari ALLAH..
Hati boleh jadi keliru...
Bila yang tak pernah terfikirkan hadir....
Hati-hati dalam mentafsir...
Moga tak tersalah anggapan....
Saat datang perkara-kara yang tak terjangka
Hati-hati dalam membuat keputusan...
Ambil masa untuk renung dan fikir...
Saat tiba masa untuk memilih...
Hati-hati dalam membuat keputusan...
Moga tak tersalah pilihan...

Buat Sahabat tersayang...Ida, Zeila.....
Moga Kalian Bahagia Dunia Akhirat..
Biar hati tak seteguh karang
Tapi moga Iman sentiasa gah seperti sinaran sang mentari
Walau cahayanya tak kelihatan...hangatnya sentiasa terasa...

noktah dan koma


Ok….semalam hari terakhir saye menjadi pelajar secara rasminya…dan hakikatnya…..manusia itu sentiasa menjadi pelajar kerana mereka akan terus belajar serta menemui dan menempuhi perkara yang baru seterusnya belajar untuk menerima akibat atau kesan atau takdir dari setiap yang berlaku….Walau sebaik mana kita merancang, perancangan ALLAHlah yang menjadikan perjalanan hidup ketika dan sebelum ini adalah perjalanan hidup yang terbaik untuk diri kita….

Hari last exam…memang haru…..mood memang xde langsung….Masuk dewan dengan dengan penuh senyuman sebab sye sangatlah tidak sabar untuk menokhtahkan kehidupan sebagai seseorang mahasiswa….Tapi dalam senyum, hati berat sangat nak letakkan tnda “koma” pada pertemuan dengan sahabat seperjuangan….

Ape2 pun…Alhamdulillah…..ada beberapa perkara yg dah menemui titik akhir…abis je exam….rasa nak senyum je…Tapi lepas telefon bab dan umi tersayang….air mata turun tersangat laju mengalahkan air terjun…well….sye dan air mata memang tak dapat dipisahkan…akhirnya saya berjaya menyempurnakan impian mereka….     "Ma….adik dah abis belajar"

Merak plak mungkin dah pulang ke umah….semalam ternampak merak dengan sangkarnya…To merak…knowing you is one of the best moment l Have in UniSZA ..haha…lepas nie xyah nak main lari-lari kat pasar malam dah…untuk tahun2 seterusnya merak di UniSZA, I wish you All the Best….

Huhu…tinggal beberapa jam agi nak berpisah dengan kawan-kawan2….gambor tak abis agi g kumpul….kenangan terindah tu…barang-barang dah separuh sampai umah…separuh lagi sumbat je la masuk kancil…xde mood nak kemas….Berat sangat hati..tapi berat2 hati tak de lah sampai menambahkan berat bdan….air mata pun kalau kumpul boleh kot kalau setakat nak mandi dua hari….

Pagi ni…jantung dup dap dup dap……fuh…..tak tahu bagaimana nak menghadapi perpisahan….as today I will go home….Rasa macam nak lari balik macam tu je pun ada…..haha…ok tapi itu kejam....saya tak ley nak buat kejam


pssiit : tak letak lagi noktah,,,,

Tuesday, 12 June 2012

Kisah Umar

Umar dengan penuh semangat menghalakan langkah untuk membunuh Muhammad....Di pertengahan jalan, di pukul sahabat yang menegur...Setelah mengetahui adiknya telah memeluk agama yang dibawa Muhammad....Umar bertambah marah,terus mara beliau ke rumah adiknya..Ketika itu adiknya sedang belajar al-quran...Di pukul adiknya hingga berdarah....Lantas adiknya bertanya "wahai Umar bagaimana jika ini adalah agama yang benar sedangkan agama nenek moyang kita ternyata salah"....Bunuhlah aku wahai Umar, aku mahu mati dengan agama ini".....Umar terpandang mushaf al-Quran, lalu di minta dari adiknya untuk melihat.....Engkau tidak suci Umar,masakan engkau mahu memegang amanat mulia ini...Umar berlalu untuk bersuci...Setelah siap...di ambil mushaf itu...Saat itu hati Umar bergetar....Lalu diminta adiknya untuk berjumpa dengan Muhammad....Lantas Kalimah Tauhid di lafaz...Subhanallah....Kerana, rumah adiknya selalu dialunkan bacaan Kalam suci, getaran NUR al-Quran begitu mudah menyirami api kemarahan Umar yang sedang marak....Beberapa hari sebelum itu...Muhammad iaitu Muhammad S.A.W....telah berdoa kepada ALLAH agar dilembutkan hati antara dua Umar...Umar pertama adalah Abu Jahal dan Umar kedua adalah Saidina Umar Al-Khattab...dan ALLAH telah memilih Saidina Umar....Allahuakbar....Indahnya doa Rasulullah....Dan hidayah dari ALLAH datang kepada hambanya dengan Rahmat...

 Jadikan membaca al-Quran sebagai Amalan...


kembara ilmu selaut cahaya
milik Tuhan tiada bertepi
diselam tak jejak ke dasar
ditimba tak luak setitis

kembara misi lembah nurani
menakung titisan ilmu suluhan budi
resapan dari akal yang murni
untuk diuntai mutiara sufi
menjadi azimat menuju firdausi

lembah nurani fitrahnya suci
jangan ditinggal gersang
jangan dibiar hitam
gersang nurani kerana tiada ilmu
hitam nurani kerana dosa bertimbun

noda di hati melemahkan minda
kembara sufi terasa sukar
sesatlah di dalam pelayaran
hanyut tiada pedoman
akhirnya karam dalam kegagalan

Untitled Document


Besi buruk kalau kita  rendam ke dalam air,pasti akan berkarat...Harganya boleh jadi sangat murah....Sekilo 60 sen boleh kot...Atau boleh jadi tak kan ada harga langsung...Tapi kalau nasi rendam dalam air,boleh kembang semangkuk...Silap2 boleh jual jadi nasi air...

Tapi kan, cuba, kita ambil besi buruk tu pergi hantar kat restoran tak pun kedai dobi  tempat buat  keris or parang....si pembuat akan masukkan besi kat api yang panas, besi akan jadi warna putih  oren/merah....

lepas tu, diketuk-ketuk oleh tukang besi, besi yang merah tadi untuk dibentukkan....Cuba bakar nasi...pasti hangus jadi kek keju blueberry abu...nak ketuk pun dah tak dapat....

Ok...selesai dibentuk mengikut acuan, maka besi buruk tadi bertukar menjadi keris yang sangat cantik..Harga besi buruk tadi  baru besi buruk tadi iaitu keris boleh jadi 60juta(rupiah) kot = 6 ribu lebih kurang....tak murah mahal tu... 

Oleh sebab tu ada hati yang kena ditegur dengan kasar...dengan penuh sentap baru akan sedar... sebab tak semua orang memiliki hati yang sekeras kerak nasi lembut...
Motif n3.....fikir-fikirkan sendiri ....

adaptasi dari sahabat


Sunday, 10 June 2012

Buah Hatiku


Tomorrow,  11 06……my lovely father birthday..he will turn to 59 tomorrow…..Hmm….and I had been his daughter for about 22 years….It was bigger number actually. I still remember how hard my father strives after my late mother gone. He woke up early in the morning to make sure all my sibling woke up and be ready to go the school. Everybody as still in the adaptation stage and comes out with different “ragam” except Abg Zam. The worst and the most pampered person during that time is me…Five of us not giving good cooperation to our father. As the youngest sister, I’m quite “mengada-ngada”……Only my grandmother  tend to be cool with me…Usually after return from the work my father will pick up me from my grandmother house….We will have dinner together and after isyak my father will start to cook for tomorrow meal so that my sister and brother can eat after school. Everyday my father was having very hard time. It become haywire when there is people want to adopt me and there are another people wants to adopt my brother. My father does not want to give us to other people. After one year, my father remarried and I have new mother called umi… Umi was vey nice,kind and lovely people. Thanks ALLAH for the rewards…Until now my father still work hard…I was almost one year as my father retired. Nowadays he will wake up early in the morning. He is busy with his farm from morning until evening, He said he do not want to left all his son without any “pusaka”…..He do not want his son to be suffer if he is not longer be in this world….Day after day, the wrinkles on his face keep appear. But he never forgets to tell me “Ingat ALLAH selalu…” Setiap Masa……I do not know how to express and how to tell the world how much I love my father…..If can I want him to forever be at my side…I wonder am I good enough to him…

Thanks for raise me up
Sayang Bab Sangat2


Inilah buah hati saya…….Orangnya tegas tapi sangat baik hati….Seorang yang sentiasa kemas…Ke kedai pun berbaju kolar bagai. G kebun pun pakai kemeja yang bagi dia dah buruk (hakikatnya boleh lagi buat pergi dinner)…….Ayah saya seorang yang sangat kemas dan berprotokol orangnya…..Rambut sentiasa berminyak….huhu…Kalah anak-anak…Pakaian untuk solat haruslah digosok…warna baju bagi padan ngen seluar…selalu saya dimarahi pakai baju lain tone dengan tudung..ahaks….tak kisah…

K itu dulu…Nak Jalan-jalan kat pantai ni…..Adios…


EXam DAys..

It was me...At the stairways of the hostel...Yes...I'm Sitting at the stairs...Just To Online...
The connection do not reach my room(broken English)....
Ok...sekarang, 10 06 2012...Jam menghampiri pukul satu tiga puluh pagi.....Baru terhegeh2 nak study...
opss...salah...sambung study...tadi siang bukan main lagi gi library....Library negeri plak tu...alih-alih g tido kat surau...entah pape je...balik pukul lima, ambil my lovely friend IDA kat bus stesen....Lagi terlalu mengantuk...lepas maghrib sambung tido....mengantuk tak hilang kot...Final exam kali nie...mood study macam main sorok-sorok je...Cam chipsmore pun ada..kejap ade, lame xde(my versi)...Bila dah khusyuk nak study, ramai plak pelanggan datang....Xley marah k....itu pelanggan....hahaha...diorang nak print slip exam...Hingga detik ini daku pun belum print....Bila dah agak bosan datanglah mood karoke...ahaks...sambil dengar lagu dari hp....mulut turut bergerak...tetiba ter'accident' dengar lagu nie...


Suaraku berharap.....(Patutnya Hatiku Berharap)....Memandai je....

Bila aku dapat bintang yang berpijar
Mentari yang tenang bersamaku disini
Ku dapat tertawa menangis merenung
Di tempat ini aku bertahan


Suara dengarkanlah aku
Apa kabarnya pujaan hatiku
Aku di sini menunggunya
Masih berharap di dalam hatinya

Part Pujaan.......

First time kot dengar lagu nie malam nie...entah bila duk dalam memory card pun tak perasan..Bolehlah...agak bermaksud....dah boleh melalaikan jiwa juga lagu nie..

Ok....need to stops....Jum dengar lagu lain plak.....
Muhasabah diri...



Last words ....

Gud Luck to all my lovely classmates for our final exam....




Better Late Than Never

Tempat nie dah hampir setahun wujud...
entah betul ke tidak...
Dan beberapa minggu sebelum menamatkan pengajian...
Baru CW tahu tempat nie...
Haha...STudent Center Namaya...
Entah betul ke tidak....
Apa2 pun....
Cw dan rombongan berempat...
Sangat2lah terkejut dan excited...
Sampai lupa nak parking...
Hahaha...buatlah lagi satu pusingan membazirkan minyak...
Tersengih-sengih sambil duduk kat kerusi study...
Wah.....lagi best...bila nengok lampu ....
Ligthing effects yang memang best...
Blue..blue tau....
Like deep,deep in the sea...
Hahaha....hiperbola...
Nie, ha, sekeping gambor sebagai kenangan....




Friday, 8 June 2012

30 seconds break part 2


Ya ALLAH..
Ku Pohonkan kemurahanMU yang sangat luas
Kerana ENGKAUlah yang menentukan setiap sesuatu
ENGKAU Maha Mengetahui apa yang tidak kuketahui

Ya ALLAH…
Jika sesuatu itu menurutMU baik buat diriku
Kehidupanku dan kesudahanku
Maka pilihkanlah dan mudahkanlah ia bagiku
Namun seandainya ia merupakan musibah buatku
Maka jauhkanlah ia daripadaku sejauh-jauhnya

Ya ALLAH…
Limpahkanlah kebaikan dimana saja kuberada
Redhailah dan berkatilah apa jua yang aku usahaku
Hanya ENGKAUlah
Tempatku mengadu dan memohon
Kerana sesungguhnya ENGKAUlah
Yang Maha Mengetahui

Ya ALLAH…
Sesungguhnya Kasih Sayang-MU agung terserlah
tidak tercatat, tidak terungkap, tidak terhitung
Segala Rahman Dan Rahmah

Saturday, 2 June 2012

Alahai Kancil


Pagi tadi, tepat jam 9.15 selepas selesai bersenam di dapur dan berkarate dengan mesin basuh….CW keluar untuk memandikan kancil yang dah berdebu sana-sini…Malu kot nak bawa berjalan…huh…macam pemalas sangat je…Hajat di hati ingin pulang k asrama dalam pukul 11 pagi…gosok punyer gosok, bilas punyer bilas….Pastu teringin nak buka mulut kancil tu haa….air engine penuh….air wiper penuh….terasa nak cek minyak silinder…mmm.??betull ke …minyak hitam…..En ayah telah memberi latihan praktikal 3 jam berturut2 untuk memeriksa tiga perkara yang dikatakan wajib tu…Uhukss….bukan setakat low….tapi memang setakat sentuh2 besi penanda tu je….nervous sudah…bila dah tak senang duduk, dalam pukul 11.45 gitu…CW ambil keputusan untuk telefon En ayah…En Ayah ada  di kebun sibuk menanam anak getah…(pegawai felcra amat baik yer, ayah saya macam dah terpikat je…..I think that pegawai have a good communication skills as him manage to get entrust from my father).. then,  CW bagitau minyak kering…than EN ayah kata, nanti On the way singgah lah kat Majuna(kedai servis  kereta keluarga sejak turun temurun)..ah….dah tau dah mesti dapat jawapan tu…Cw Cuma mampu menjawab ye,,,ye,,,ye,,,ye,,,itu je…..dalam hati Menjerit tak nak….uit…segan kot….Cw tak ley cakap seganlah sebagai jawapan….pasti berterabur peluru M16 keluar dari En  Ayah....yang paling tak best bila en ayah keluarkan ayat nie -> “nanti kalau bab mati siapa nak tolong buatkan??’’…..huhu…tak suka part mati tue…tak boleh…jangan sebut….tak sanggup nak bayangkan….Sembelih ayam dengan ayah pun dah biasa…katanya praktis,darurat perempuan boleh sembelih,kalau dia dah tak ada senang…huhuhu….Bila ayah pulang dari kebun CW buat muka seposen dan muka kesedihan….haha…berjaya…En ayah mengalah…dia suruh balik hostel lewat sikit nanti dia bawakan kancil ke bengkel….alhamdulillah…segan kot nak duduk kat bengkel sorang, mekanik dahlah ramai lelaki plak tu…ahakss……dan sementara menunggu ayah pulang…Cw berfikir macam mana nak sepahkan dapur…Cw carilah apa yang patut…


dan Taaa daaaa…. Hasilnya…..

Kuih Mek Comel

Fikir


Adam dilahirkan disebuah kampung yang agak terpencil. Adam seorang yang agak lurus bendul. Suatu hari Adam terpilih untuk mengikuti kem pemantapan jiwa dan minda. Adam sangat gembira. Pada suatu sesi LDK, mentor kumpulan Adam mengemukakan satu teka-teki.

“kalau anak kembung nak pakai minyak apa?”

Adam mengangkat tangan namun mentor Adam tidak menyedari akan  tindakan Adam. Syakir, kawan sekumpulan Adam menjawab “pakai minyak saji Tuan”…..Adam ternganga….Tak kan lah kot….Dan jawapan itu betul….Pulang ke rumah, adik Adam menangis…Kata emak adik kembung perut…Laju Adam  ke dapur mengambil minyak masak cap Saji lalu menyapu minyak itu ke perut adiknya….Emak Adam sangat marah kerana Adam telah membazirkan minyak masak yang mahal….

Dan pada kem yang sama, Fakrul anak tunggal kepada seorang menteri yang juga sahabat Adam turut menyertai Kem itu…Dan mentor Fakrul turut menanyakan teka – teki yang sama. Fitri,searang anak desa menjawab “guna minyak yue yie cap limau…mujarab”……Fakrul tersenyum….Patutlah sedap….Pulang ke rumah….Fakrul membuka peti sejuk dan mendapati terdapat dua ekor anak ikan kembung dalam bekas….Fakrul gembira, dia sangat rindukan ikan kembung goreng emak Adam…Kini dia sudah tahu rahsia keenakkan ikan itu….diserahkan ikan itu kepada bibik untuk dibersihkan…Di kedai fakrul kebingungan, kenapalah kecil sangat botol minyak nie dan minyak itu kelihatan sangat pelik…terpaksalah dia membeli tiga botol yang besar. Pulang ke rumah, Fakrul mengarahkan  bibik supaya mengoreng menggunakan minyak yue yie yang dibeli…bibik Cuma mengikut permintaan Fakrul dan akhirnya ikan itu menjadi hangus hitam….Fakrul kehairanan….

Jawapan Syakir : Minyak saji untuk goreng ikan
Jawapan Fitri : Minyak yue yie untuk merawat anak kecil kembung perut

Ok….Motif cerita…

Satu persoalan yang sama mencetuskan dua pendapat yang sangat berbeza…Walaupun mereka sahabat baik, pemikiran mereka sangat berbeza…setiap tafsiran individu adalah berbeza dengan individu lain walaupun ianya situasi yang sama….walhal satu patah perkataan pun boleh membawa berjuta tafsiran yang berbeza….

Begitu juga dengan kehidupan kita…ada perkara yang kita rasa penting tapi Cuma biasa-biasa pada orang lain. Ada orang menganggap apa yang dilakukan sebagai perlu  tetapi ada orang lain mungkin menganggap itu sebagai sesuatu yang tidak perlu ….Ada perkara yang kelakar bagi kita tapi tidak bagi orang lain…


p/s : hati- hati dengan perkara yang ingin dilakukan, jangan sampai ditertawakan orang

Thursday, 31 May 2012

30 seconds break




Ya ALLAH 
letakkan pancaran Nur di dalam hatiku
Ya ALLAH 
letakkan pancaran Nur pada lidahku
Ya ALLAH 
letakkan pancaran Nur pada pendengaranku
Ya ALLAH 
letakkan pancaran Nur di  penglihatanku
Ya ALLAH 
letakkan pancaran Nur di belakangku
Ya ALLAH 
letakkan pancaran Nur di hadapanku
Ya ALLAH 
letakkan pancaran Nur di atasku
Ya ALLAH 
letakkan pancaran Nur di bawahku
Ya ALLAH 
besarkanlah pancaran nur untukku


Wednesday, 30 May 2012

Nota Rindu

Walau tak pernah bersua muka
Si dia ternyata sedang merindu
Kerana cinta dan kasih padamu
Lalu dia bertanya di mana kamu
Untuk menyatakan betapa dia rindu
Para sahabat agung menjadi saksi
Dirimu telah menjadi sebutan dibibirnya
Benar walau dirimu belum pernah kelihatan...
ada orang jauh sedang menunggu untuk kamu dekat
Sangat Rindu untuk bertemu dirimu
Jemaah syurga....
Itu adalah kamu yang sedang membaca nota rindu ini
Rindu Rasulullah terhadap Umatnya

Tuesday, 29 May 2012

Satu Rahsia


Pada suatu hari di sebuah lebuh raya…..
Seorang ustaz baru sahaja pulang dari memberi ceramah….
Beliau melalui lebuh raya gerik….
Waktu itu…..Jam sudah pukul 12.30 malam….
Memandu seorang diri untuk pulang ke rumah…
Di hujung persimpangan kelihatan seorang perempuan….
Sedang melambai tangan…
Ustaz menjadi risau…kerana tiada mahram bersamanya….
Ustaz mengambil keputusan untuk meneruskan perjalanan….
Setibanya di suatu lagi persimpangan…kelihatan seorang perempuan sedang mengendong anaknya…
Melambai-lambai juga…ustaz meresa simpati….
Namun,cepat-cepat berfikir…ALLAH ingin menguji dirinya…lalu dengan berat hati dia meneruskan perjalanan tanpa memberhentikan kereta…
Nun di hujung sana….Kelihatan seseorang berbaju putih….sedang memimpin anak kecil….Ustaz…berfikir…kali ini dia rasa dia perlu berhenti…Dia tidak sampai hati melihat wanita-wanita itu terbiar di jalanan….
Ustaz menjemput mereka menaiki kereta….
Subhanallah….Rupanya bukan manusia….
Pontianak mungkin…namun Pontianak berbaju putih bersih….
Untuk menyedapkan hati…..Ustaz berzikir….
Lalu penumpang bertanya “kenapa ustaz diam??
Lalu ustaz menjawab….saja tak tau apa nak cakap….
Ustaz tak nak Tanya soalan ke….
Lantas “dari mana datangnya bau kamu ini.…..
Tetiba  wajah pontianak itu mula berubah….
Kemudian Pontianak itu menjawab….
Saya pakai downy ustaz….
Hmmm……haha….moga terhibur…


Tertipu je...


Petikan cerita…AF....

Monday, 28 May 2012

Bakinye

Umm.....
Cepat sungguh....
Cam baru je daftar kat DABS....
Cam baru jugak duk merayu KAt Prof Manaf
Nak mAsuk Course Production And Animal Health 
Bila tengok kalendar akademik
Kelas Tinggal 3 hari je lagi...
tak sampai 3 minggu je lagi...
UniSZA akan ditinggalkan..

ok...itu je n3 kali nie


Thursday, 24 May 2012

Cahaya Atas Cahaya

Allah yang menerangi langit dan bumi. Bandingan nur hidayah petunjuk Allah (Kitab Suci Al-Quran) adalah sebagai sebuah “misykaat” yang berisi sebuah lampu; lampu itu dalam geluk kaca (qandil), geluk kaca itu pula (jernih terang) laksana bintang yang bersinar cemerlang; lampu itu dinyalakan dengan minyak dari pokok yang banyak manfaatnya, (iaitu) pokok zaitun yang bukan sahaja disinari matahari semasa naiknya dan bukan sahaja semasa turunnya (tetapi ia sentiasa terdedah kepada matahari); hampir-hampir minyaknya itu – dengan sendirinya – memancarkan cahaya bersinar (kerana jernihnya) walaupun ia tidak disentuh api; (sinaran nur hidayah yang demikian bandingannya adalah sinaran yang berganda-ganda): cahaya berlapis cahaya. Allah memimpin sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang dan peraturanNya) kepada nur hidayahNya itu; dan Allah mengemukakan berbagai-bagai misal perbandingan untuk umat manusia; dan Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.

Ketahuilah! Sesungguhnya Allah jualah yang menguasai segala yang ada di langit dan di bumi. Sesungguhnya Ia mengetahui keadaan yang kamu berada padanya (wahai umat manusia); dan pada hari umat manusia itu kembali kepadaNya, maka Ia akan menerangkan kepada mereka segala yang mereka kerjakan, kerana sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan tiap tiap sesuatu.

Sedetik


Perasaan tu memang unik...
Sesaat boleh merubah segalanya...
Satu kesalahan boleh menutup beribu kebaikkan...
Tapi beribu kebaikkan belum tentu boleh melembutkan sekeping hati....
Tapi 
dengan satu kebaikkan juga hati menjadi ceria...
Jangan disalahkan perasaan....
Kerana kita punya hati...
Cuma hati-hati dalam melayani hati...
Jangan kerana hati, jiwa terseksa dalam diam...
Bawalah hatimu kepada TuhanMU....
Kerana DIA lebih dan Maha Mengetahui...
Ingat Dari Mata Turun Ke hati...
Kerana sayang hati gembira....
kerana benci hati derita....

"kun fayakkun"


Hati-hati bila berkata...
ALLAH akan menguji hambaNYA yang beriman...

Wednesday, 23 May 2012

Hilang...



Mentari tak pernah hilang....
Begitu juga sang bulan
Sekejap ianya tiada di pandangan
Namun tidak lama ia akan kembali muncul...
andai terus didepan mata 
Pasti merasa jemu...
Apatah lagi untuk merindu...
Namun pergi mentari,hangatnya tetap terasa...
Sinarnya di pantul oleh sang Bulan....
Kerana Ia tidak boleh lenyap....
Hinggalah 
Saat tiba waktu 
Maha Pencipta  untuk Mengadili....
Jadi
Usah penat untuk berdoa...
Jangan berhenti tambahkan iman
Usah lelah mencari tenang...
Tak perlu kecewa merungkai rahsia hati...
Teruskan Hidup dengan penuh Bahagia
Selagi waktu masa ada untuk kita melihat Dunia..

Thursday, 26 April 2012

Cerita Kami

Hari ini.....kali pertama dalam hidup....
Masak Kambing....Yang Agak Banyak...(xde ah banyak sgt pun)....
Silap2 kali kedua...hari tu dah penah buat sup skali...
Ad orang sponsor kambing buat kami sekelas...
Bertuah kan kami nie???
Alhamdulillah...Rezeki......

Kali nie....masak kari.....
Nervous jugak....
Orang ckap kambing kalau silap cara xley nak makan.....berbau...
Berkat petua dari nenek.....
Rasa kambing (hamis) tak menyerlah sangat dan boleh diktakan tiada....
Rasa Kari Pun Bolehlah (haha,puji masakan sendiri)...
Kami gembira....
Melihat para pensyarah semuanya bertambah2 makan....
termasuklah Dekan Fakulti...
Huh....Mereka (staf Jabatan Sains Haiwan) semua sangatlah sporting....
Macam manalah hati ni tak berat (tapi xley timbang) nak tamatkan pengajian...
Bila bersama mereka seolah-olah bersama ibu dan ayah dan kakak dan abang.....
Sangat terharu.....
Yang Paling Penting....
Sahabat sekelas yang sememangnya the best...
Antara kami seolah tiada jurang....
(sekali-sekala terasa, itu normal tapi kami tak simpan dalam hati)....
Gotong royong bermula pukul 9....berakhir pukul 2.30 ptg...
Pukul 9 malam sambung makan lagi...haha...
Kalau hal makan kami memang sepakat....
Semakin mendekati hari tamat pengajian...
Hati kami semakin bertaut...(saya dan semua classmate wanita tau)
Huh....xdapat bayangkan bila tiba saat untuk kami  berpisah kelak....
Ok Lah....Let's Picture Tell Us the Story Ye....

Angkut Barang....

Gotong royong 












Jamuan Bermula


Inilah mereka2 yang sporting itu...





Jamuan Bermula, tapi ini belum masak

Dekan Fakulti Pertanian Dan Bioteknologi





Ini sesi malam