Saturday, 2 June 2012

Alahai Kancil


Pagi tadi, tepat jam 9.15 selepas selesai bersenam di dapur dan berkarate dengan mesin basuh….CW keluar untuk memandikan kancil yang dah berdebu sana-sini…Malu kot nak bawa berjalan…huh…macam pemalas sangat je…Hajat di hati ingin pulang k asrama dalam pukul 11 pagi…gosok punyer gosok, bilas punyer bilas….Pastu teringin nak buka mulut kancil tu haa….air engine penuh….air wiper penuh….terasa nak cek minyak silinder…mmm.??betull ke …minyak hitam…..En ayah telah memberi latihan praktikal 3 jam berturut2 untuk memeriksa tiga perkara yang dikatakan wajib tu…Uhukss….bukan setakat low….tapi memang setakat sentuh2 besi penanda tu je….nervous sudah…bila dah tak senang duduk, dalam pukul 11.45 gitu…CW ambil keputusan untuk telefon En ayah…En Ayah ada  di kebun sibuk menanam anak getah…(pegawai felcra amat baik yer, ayah saya macam dah terpikat je…..I think that pegawai have a good communication skills as him manage to get entrust from my father).. then,  CW bagitau minyak kering…than EN ayah kata, nanti On the way singgah lah kat Majuna(kedai servis  kereta keluarga sejak turun temurun)..ah….dah tau dah mesti dapat jawapan tu…Cw Cuma mampu menjawab ye,,,ye,,,ye,,,ye,,,itu je…..dalam hati Menjerit tak nak….uit…segan kot….Cw tak ley cakap seganlah sebagai jawapan….pasti berterabur peluru M16 keluar dari En  Ayah....yang paling tak best bila en ayah keluarkan ayat nie -> “nanti kalau bab mati siapa nak tolong buatkan??’’…..huhu…tak suka part mati tue…tak boleh…jangan sebut….tak sanggup nak bayangkan….Sembelih ayam dengan ayah pun dah biasa…katanya praktis,darurat perempuan boleh sembelih,kalau dia dah tak ada senang…huhuhu….Bila ayah pulang dari kebun CW buat muka seposen dan muka kesedihan….haha…berjaya…En ayah mengalah…dia suruh balik hostel lewat sikit nanti dia bawakan kancil ke bengkel….alhamdulillah…segan kot nak duduk kat bengkel sorang, mekanik dahlah ramai lelaki plak tu…ahakss……dan sementara menunggu ayah pulang…Cw berfikir macam mana nak sepahkan dapur…Cw carilah apa yang patut…


dan Taaa daaaa…. Hasilnya…..

Kuih Mek Comel

No comments:

Post a Comment