Tuesday, 23 August 2011

jangan hakim buku oleh penutup

Salam Persaudaraan Buat Semua Pembaca Setia Blog saya....
Sebelum tu
senyum dulu sikit......Tak Mau serius-serius.....Time senyum pastikan nampak gigi ye....




Hehe.....
Ucap Syukur Alhamdulillah....
Masih Di beri Kesempatan Oleh Allah Untuk Terus Bernafas....
Mata pun masih lagi menjalankan tugasnya melihat apa yang terlukis di bumi Allah....

Ish....panjang benor intro saya...
Kelihatan agak skema tajuk entri di atas....Kelakar pun ada....
Tu la hasil terjemahan di google traslate.....
Mengikut terjemahan saya plak....
Jangan menilai buku berdasarkan kulitnya.....
Kata asalnya ialah "Don't judge a book by its cover"
Ni yang sebab fail time antar asignment....Maklumlah nak cepat..
Google translate je la....
Last2 lecturer plak kena terjemah satu2 ke bahasa melayu 
barulah mereka faham apalah yang di taip oleh student2 nie...hihi

Ok....Berbalik kepada tajuk....
Buruk-buruk sebiji buku masih berguna....Sebab ilmu yang tertulis kat dalam tu....

 

pernah dengar frasa ni tak??
"penampilan anda mencerminkan siapa diri anda"
"penampilan anda akan mempengaruhi "impression" orang terhadap anda".......

Stop......Ada betul Ada Salah....
Bergantung pada keadaan....
Sebab itulah kita tak boleh teres menilai seseorang berdasarkan penampilan mereka...
Penampilan yang saya maksudkan bukanlah pakaian semata-mata...
Termasuk juga....tingkah laku...cara bercakap....makan....
cara mereka bergaul...
dan banyak lagi laa....
Itu hanya luaran....Yang tersirat dalam diri mereka tak siapa tahu...

Sebagai contoh...Si X seorang yang sukakan muzik...
Menyanyi dia boleh...Bermain alatan muzik pun boleh...
Nampak sangat bergaya...sesuai dengan kemodenan zaman
Sosial tu xdelah sangat....OK2 je...
Sekali bila tengok dia punyer blog....
Subhanallah...mcam seorang DA'IE.....
Penuh dengan nasihat....Pedoman buat teman-temanya...
Si Y plak...seorang yang "assalamualaikum"....
Masjid tak pernah tinggal....Kopiah melekat je kat kepala....
Tapi bila jumpe blog.....di penuhi dengan madah cinta...
Bukan madah cinta buat PENCIPTA.....Tapi buat kaum hawa....

Ok...begitulah ulasan tajuk diatas....
hehehe....
Yang penting kat sini.....senang cerita....Kenal dulu...Baru Nilai..
Satu agi.....nie bagi memudahkan kehidupan....
Bersangka baiklah selalu ye....Fikir positif.....

Setakat itu dulu....Sekian...
Salam Kasih dari Cik Writer...

2 comments:

  1. yupp..agree with u..suke entry nie..hakhak..sbnrnyer raser cm terkena kat btg hidung sndiri...lua cm baek..[ni statement org awm..]..dlm belog mengarut jer lebey..[nie i pyer statement]..hahahaha

    ReplyDelete
  2. ayu....sye pun bgitu jugak....xpela....selagi masih ad masa..perbaiki la mana yang kurang....sama2lah kita...

    ReplyDelete