Thursday, 22 August 2013

Yang aku rasa

Sekarang, isu Mesir semakin hangat .. Bukan sahaja Mesir, Syria begitu juga .. Ye, harus aku akui, dulu aku hanya sekadar baca-baca artikel .. tengok gambar .. Hari ini, bila ada percanggahan mengenai status Dr Morsi, hingga menjadi isu politik aku mula tergerak untuk tengok lebih dalam ... Even, kalau tak tengop dalam-dalam pun semua boleh nampak siapa yang zalim .. Bermula dua hari lepas, aku jadi asyik nak termenung .. entah, aku rase gelisah .. aku tercari-cari, aku terfikir kebingungan .. dalam hati mengutuk-ngutuk .. eh mane pergi hati, perasaan mereka nie .. zionis semua .. askar2 si sisi .. Bukan seorang dua, tapi beribu-ribu .. tembak, bom, snipper dan yang sangat-sangat aku tak leh terima, pakai senjata kimia .. terkial-kial kanak-kanak kesakitan dek menularnya racun kimia ke dalam badan .. mengelupur saat dibasuh dengan air ... mcam diorang yang bayar nyawa mangsa2 nie semua .. eh,eh .. mmg ye pun, suatu hari mereka harus bayar ..

saat ini aku masih kebingungan memikirkan, apa sebenarnye yang diorang rase waktu buat semua nie .. mulalah aku melarat, macam mana rasanya orang2 zaman jahiliyah waktu tanam anak-anak perempuan diorang hidup .. saat abu jahal dan abu lahab menyeksa semua pengikut Rasulullah .. apa ye, yang mendorong mereka begitu senang hati nak lakukan semua nie .. aku terfikir jugak, lena ke tidur si sisi ngen tentera yang bertanggungjawad membunuh semua rakyatnya .. rela hati ke semua tentera yang terlibat ..

pastu aku tambah bingung,rendah hati, memikirkan kuat betul semangat saudara kita di Tanah arab nie .. senyum aje menunggu giliran syahid, mati bukan ketakutan bagi mereka .. sedang aku disini melihat mereka dengan penuh rasa terseksa .. ibu-ibu ramai tersenyum, anakku syahid .. tunggu ibu di syurga .. anak-anak kecil turut tersenyum, mereka yakin ibu ayah mereka syahid menunggu kedatangan mereka di syurga kelak .. iye aku bingung ..

berbagai-bagai artikel yang aku jumpa, betul ke salah ke  aku tak pasti.. ini lah jadinya kalau tak tahu sejarah ( tuju kat sendiri ) .. yang duk hafal cuma sejarah tanah melayu .. sejarah runtuh bangun islam memang aku fail... bila baca buku kisah sultan Muhammad al-Fateh menakluki istanbul baru aku sedar, aku langsung tak tahu sejarah kebangkitan islam ..

memang termenung je, sampai ayah tanye ada masalah ke.. sah-sah la aku jawab tak .. timbal balik diri, dahlah usaha nak jadi hamba ALLAH yang baik tak hebat mane , dan jujur aku cakap, bila keluar isu mesir ni, aku rasa aku gagal dalam menjadi umat Nabi Muhammad yang baik .. orang cakap sekecil usaha ialah doa .. walaupun dah doa, aku tetap rasa tak cukup ..  sedih, kita aku rileks je happy2 kat sini, time ingat doa, time lupe tak doa .. Yang beriman, diuji dengan nyawa, yang goyah imannya(aku la tu) di uji dengan keindahan dunia

aku dah tak de idea nak tulis apa lagi .. bingung datang lagi ..

pe pun, jangan berhenti berdoa untuk seluruh umat islam di bumi ALLAH nie.

Doakan mesir, doakan syria, doakan palestin, doakan Madinah, doakan Mekah, doakna Malaysia
Doakan untuk satu Dunia !!!!!

No comments:

Post a Comment